<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d8212730082893941202\x26blogName\x3dbpghs+mcs+2009\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLACK\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://nadiah-hussin.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_US\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://nadiah-hussin.blogspot.com/\x26vt\x3d589922684148642534', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

The world is like a playground.


{Holla}
puteri nadiah hussin
4p1
bukit panjang govt high sch
19.11.93
de.little@hotmail.com

{Say}



January 27, 2009
Resipi Kejayaan Mr Bean
Mr Bean. Bukan. Bukan Mr Bean si pelawak di kaca televisyen itu. Mr Bean yang menyediakan makanan dan minumam yang dihasilkan dari kacang soya. Mustahil jika kamu tidak pernah terdengar sekalipun nama salah satu syarikat termasyhur di Singapura ini. Baiklah, jika kamu benar-benar tidak tahu tentang Mr Bean, biar saya laporkan sedikit-sebanyak tentang syarikat ini.

Bak kata pepatah, sedikit-sedikit, lama-lama jadi bukit. Dengan pepatah yang tak lapuk dek hujan ini, Encik Kang Puay Seng telah berjaya melahirkan sebuah cawangan bernama Mr Bean. Mula-mula, Encik Kang, bersama-sama dengan rakan niaganya, Encik Loh Jwee Poh, mencuba nasib membuka cawangan pertama Mr Bean di People's Park Food Centre. Mr Bean menawarkan air dan dadih yang diperbuat daripada kacang soya. Langkah pertama mereka telah menelan kira-kira $6000. Tetapi ongkos sebegitu tidak menghalang mereka daripada terus berkembang. Dalam jangka masa tiga tahun, Encik Kang dan Encik Loh telah bercadang untuk menjelajah keluar. Mereka membuka sebuah cawangan di pusat membeli-belah di Hougang Mall. Cawangan kedua mereka itu menelan lebih $3o ooo.

Daripada pembimbingan hanya seorang pekerja hingga ke 420 pekerja. Bukan senang-lenang hendak menggajikan pekerja sebanyak itu. Mr Bean telah mengeluarkan jumlah wang yang agak besar demi melatih pekerja yang berkebolehan. Pekerja adalah tulang belakang sebuah perniagaan. Justeru, Mr Bean menghargai kesemua pekerjanya.

Setelah mendapatkan pekerja yang secukupnya, Mr Bean meluaskan lagi keterhatan syarikatnya. Mr Bean berputus untuk memasarkan air dan dadih kacang soya kepada masyarakat di pusat membeli-belah dan stesen-stesen MRT. Walaupun bercanggah dengan tradisi, perluasan cawangan mereka membawa niat suci. Mr Bean ingin mengeratkan hubungan bersama para pelanggannya.

Kemasyhuran di kalangan rakyat Singapura sahaja tidak cukup memuaskan bagi kedua-dua sahabat handai itu. Lima tahun yang lalu, Mr Bean berjaya menembusi Changi Airport di Terminal 1, diikuti dengan Teminal 2 dan Terminal 3 beberapa tahun kemudian. Tidak semua kedai menjual barangan kacang soya yang dapat bercawang di Lapangan Terbang Changi itu. Justeru, ongkos sekitar $100 000 tidak terbazir walau sedikit pun. Dengan pengenalan syarikat Mr Bean kepada pada pengujung Singapura, Mr Bean dapan menyebarkan statusnya kepada negara-negara lain.

Selain merebakkan penjualan produk-produk kacang soya, Mr Bean aktif dalam pertubuhan amal. Beberapa tahun yang lalu, Mr Bean telah meraih sebanyak $26 000 bagi sekolah Autistik Pathlight. "Jika kami menolong orang lain, kami percaya kami akan dibalas berlipat kali ganda" kata Encik Kang yang sentiasa sederhana itu.

Mengapa Mr Bean berjaya melakukan semua ini? Jawapannya senang sahaja. "Berfikiran terbuka bermaksud mendengar fikiran dan pandangan yang baru. Ia membolehkan seseorang menyelesaikan masalah. Kita harus menyesuaikan diri mengikut keadaan pasaran," ujar Encik Kang.

Mr Bean tidak hanya terhad pada penjualan air dan dadih kacang soya. Malahan, ia membawa pilihan makan sihat yang luas. Daripada air ke dadih ke lempeng ke bukit ke ais krim ke bandung dan chendol. Snek-snek itu berbeda perisa dan jenis. Walau bagaimanapun, kesemua barangan itu diperbuat daripada kacang soya ataupun menggunakan kacang soya untuk megurangkan lemak dan menambahkan khasiatnya. Untuk mengeluarkan produk-produk sebegitu, Mr Bean menggunakan teknologi yang canggih. Hidangan-hidangan yang lazat itu dapat disiapkan dalam jangka masa yang singkat dan mudah.

Masyarakat tentunya tertarik dengan kecekapan Mr Bean dalam melancarkan makanan serta minuman yang penuh khasiat. Secara tidak langsung, Mr Bean berjaya menarik ratusan pelanggan, tidak kira tua ataupun muda, bagi setiap cawangan pada setiap hari. Sangat mengkagumkan. Para pelanggan biasanya mengujungi cawangan-cawangan di stesen-stesen MRT sebelum pergi dan setelah pulang dari kerja. Makanan ringkas itu menjadi penjamu selera di mana-mana sahaja.

Kini, apa yang patut dilakukan adalah untuk mendapatkan sijil halal bagi setiap cawangan Mr Bean. Bagi 50 cawangan yang ada di Singapura, ongkosnya tidak murah. Banyak yang harus diambil kira. Namun, untuk mendapatkan keyakinan masyarakat Islam, Mr Bean akan cuba sedaya-upaya untuk merealisasikan rencangannya dalam tempoh dua tahun mendatang.

Manalah tahu, suatu hari nanti, Mr Bean akan terkenal seluruh dunia? Mr Bean bercadang perluasannya. Setelah didaftarkan di 10 buah negara, Mr Bean ingin memikir semula tentang langkahnya. Masalah kemelesetan ekonomi telah menghambat pelan mereka. Mr Bean khuatir jika ia tersalah langkah. Namun, cadangan untuk memantapkan lagi perniagaan di Singapura dapat menjauhkan fikirannya tentang masalah yang sedang dihadapi.

"Kami akan terus mara ke hadapan tetapi akan menunggu waktu untuk bergerak," kata Encik Kang yang kuat semangat dan berfikiran terbuka.